De Invloed van Kleur
Je herkent vast wel de eindeloze discussies met je vismaten over de invloed van kleur op je vangsten. Of je vangt een mooie vis op een bepaalde kleur en je maat besluit om dezelfde kleur aan de speld te hangen want “daar bijten ze nu op”. Maar hoe zit dat nou met kleur en roofvissen?
Speelt bij het vissen op roofvis zoals baars, snoekbaars en snoek, de kleur van het kunstaas nou echt zo’n cruciale rol of maken we ons zelf weer eens wat wijs in onze drang naar maximale vangsten?

De Zintuigen van Roofvissen
Om het (eventuele) belang van kleur te kunnen begrijpen, is het nuttig om te kijken naar de zintuigen van onze roofvissen.
Veel roofvissen hebben uitstekend zicht dat hen helpt bij het vangen van aasvis of anderszins prooidieren zoals kreeften en garnalen.
Zelfs in donkere of troebele wateren kunnen zij hun zicht uitstekend gebruiken. Zo staat snoek bekend om zijn vermogen om prooien te zien in helder water met veel planten, terwijl bv roofblei en snoekbaars bijzonder goed zijn in het jagen bij schemering of in diepere, donkere, waterlagen.

De ogen van roofvissen zijn aangepast om voornamelijk contrast en beweging te detecteren. Kleuren met een hoog contrast of die sterk afsteken tegen de achtergrond, vallen hierdoor sneller op en wekken nieuwsgierigheid op. Je zou hierdoor zeggen dat het aanpassen van de kleur van je kunstaas een effectieve manier kan zijn om roofvissen tot aanbeten over te halen.
Het Effect van Kleur onder Verschillende Lichtomstandigheden
De invloed van kleur op het aasgedrag verandert afhankelijk van de helderheid van het water en de hoeveelheid licht. In helder water komen de wat meer natuurlijke kleuren zoals wit, chartreuse en oranje goed tot hun recht. Deze kleuren reflecteren door het heldere water veel licht, zorgen voor veel contrast en zijn daardoor goed zichtbaar, zelfs van een afstand.

Zou jij hem in helder of troebel water gebruiken?
In troebel water zijn donkere kleuren zoals zwart, paars en donkerblauw effectiever. Deze kleuren zorgen voor een silhouet dat beter zichtbaar is tegen de achtergrond van het water, vooral op dieptes waar licht minder goed doordringt. Is het succes van kleuren als zwart, blauw en/of paars hierdoor te verklaren tijdens het vissen op snoekbaars in diepere waterlagen of vissen tijdens schemer en de donkere uren in de avond/nacht?

Bij het vissen in helder water onder bewolkte omstandigheden of bij schemering kunnen meer natuurlijke kleuren zoals groen, bruin en zilver het aasgedrag positief beïnvloeden. Deze kleuren bootsen het uiterlijk van natuurlijke prooien na, wat een roofvis vertrouwen geeft.
Kleurvoorkeuren van Specifieke Roofvissen
Elke soort roofvis heeft zijn eigen voorkeuren als het gaat om kleuren, afhankelijk van de leefomgeving en prooidieren. Onderstaand een kort overzicht aangaande de meest beviste roofvissen van Nederland.
- Baars:
Baars is een nieuwsgierige vissoort die vaak wordt aangetrokken door felle kleuren zoals rood, groen en oranje. Vooral in helder water kan het gebruik van felgekleurde kunstaas zoals crankbaits of spinnerbaits met opvallende kleuren effectief zijn. - Snoekbaars:
Deze soort is bekender om zijn jacht tijdens de schemering en in diepere waterlagen. Donkere kleuren zoals zwart en paars werken goed bij het vissen op snoekbaars, vooral in troebel water. In helderder water kunnen natuurlijke kleuren zoals zilver en lichtblauw het verschil maken. - Snoek:
Snoeken zijn agressieve jagers die vaak reageren op kunstaas dat veel beweging en een opvallende kleur heeft. Helder groen, geel en chartreuse zijn bekende kleuren die vaak gebruikt worden bij crankbaits, swimbaits en softbaits voor snoek. In troebel water valt een combinatie van zwart met een felle accentkleur zoals rood vaak in de smaak.

die bewijst zichzelf zeker in helder water
Het Belang van Experimenteren
Hoewel er algemene richtlijnen zijn voor het kiezen van kleuren, is het belangrijk om te experimenteren. De omstandigheden kunnen per dag, en zelfs per uur, veranderen. Zo kan de kleur die op een zonnige ochtend werkt, minder effectief zijn op een bewolkte middag.

een 1 op 1 kopie van een echte grondel
Een goede aanpak is om altijd een verscheidenheid aan kleuren bij de hand te hebben en te observeren hoe de vissen reageren. Wissel van kleur als je merkt dat het aasgedrag verandert of als de vangsten afnemen.
Conclusie
De kleur van kunstaas heeft een aanzienlijke invloed op het aasgedrag van roofvissen zoals baars, snoekbaars en snoek. Het begrijpen van hoe licht, waterhelderheid en omgevingsomstandigheden de effectiviteit van een kleur beïnvloeden, kan het verschil maken tussen een succesvolle visdag en een frustrerende sessie zonder vangst.

Nu heb je dit hele epistel gelezen en denk je waarschijnlijk: “ja, leuk allemaal maar laatst ving ik in kraakhelder water toch gewoon een dikke baars op een knal gele shad met paarse stippen….” Dat bewijst waar weer dat je natuurlijk gewoon lekker moet experimenteren met verschillende kleuren en goed moet blijven letten op de reactie van de roofvissen. Soms willen ze gewoon niet op de meest voor de hand liggende kleuren en dan moet je je aanpassen en kan je prima het tegenovergestelde proberen. Je zal zien dat je regelmatig verrast zal worden; Don’t Fish The Mainstream!

Gebruikte Bronnen
- Reeves, J. P. (2021). Visual Capabilities of Freshwater Predatory Fish: A Study on Light Sensitivity and Color Perception. Journal of Aquatic Vision Research. Link
- Fishing Magazine Team (2022). De Kunst van het Kiezen van Kunstaas: Kleur en Lichtomstandigheden. Fishing Magazine. Link
- Sportfishing News Experts (2023). Kleurgebruik en Technieken voor Roofvissen. Sportfishing News. Link